ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Στο μυαλό ενός 18χρονου

Βόλτα με τον κολλητό μου αρχές Σεπτέμβρη. Η εποχή που η Λάρισα αρχίζει να ξεχνά για λίγο τη θάλασσα και τα καφέ της πόλης γεμίζουν από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Όλη η κουβέντα περιστρέφεται στο τι θα κάνουμε για σπουδές, αφού πλέον έχουμε εξαντλήσει το πως περάσαμε στις διακοπές μας.

Περπατώντας σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, εκεί που χτυπά η καρδιά όλης της Λάρισας και χωρίς υπερβολή, όλης της Θεσσαλίας, ένα γυάλινο επιβλητικό 5όροφο κτίριο μας τραβάει την προσοχή. Όχι μόνο για τη σύγχρονη αισθητική του αλλά και για τη «μεταφυσική» σύνδεση με τη συζήτησή μας… «ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ – 80 ειδικότητες».

Στο μυαλό μου έρχεται αμέσως, εκτός από το να κάνω story, εκείνο το banner που είδα στο Instagram με μια στυλάτη κοπέλα και τη φράση «Βρες αυτό που σου ταιριάζει». Γυρνάω στον κολλητό: «Έχεις ακούσει για τον Όμηρο;». «Εδώ σπουδάζει ο Αχιλλέας. Κάνει την πρακτική του τώρα στη Σκιάθο», μου απαντά.  Και ξαφνικά θυμάμαι ότι εδώ σπουδάζει και η Αφροδίτη που πρόσφατα την είδα με τη στολή  της, νοσηλεύτρια σε μια κλινική ή σε κάποιο εργαστήριο. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά της πήγαινε πολύ.

Δε χάνω τίποτα να ρωτήσω. Πλησιάζω προς το κτίριο. Έχει δύο εισόδους, στη μια βλέπω μια οθόνη που παίζει βιντεάκια με το λογότυπο. Μπαίνω και με υποδέχεται μια πολύ ευγενική κοπέλα. Είμαι βέβαιος ότι μου χαμογελάει και με κατευθύνει σε έναν σύμβουλο εκπαίδευσης. Κάθομαι σε ένα γραφείο και αρχίζει να μου αναλύει όλες τις ειδικότητες που θα μπορούσα να ακολουθήσω ακαδημαϊκά και τους δρόμους που μου ανοίγονται επαγγελματικά.

Το μυαλό μου έχει γεμίσει με εικόνες και παραστάσεις. Τουριστικά Επαγγέλματα, Ομορφιά, Υγεία, Ναυτιλιακά, Πληροφορική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οπτικοακουστικά & Τέχνες, ΜΜΕ & Αθλητισμός, Τεχνικά Επαγγέλματα, Εφαρμοσμένες Τέχνες, Παιδαγωγικά και περισσότερες από 80 ειδικότητες να επιλέξω… Ξεναγήθηκα και στο κτίριο. Εκστασιάστηκα. Μα πόσα πράγματα δεν γνώριζα τελικά. Το δίπλωμα που παίρνω μου δίνει επαγγελματικά δικαιώματα ώστε αν θελήσω, να ανοίξω δικό μου μαγαζί. Τα δίπλωμα μου δίνει μόρια για να διεκδικήσω θέση στο δημόσιο και μάλιστα έχει και βαθμολογία, άρα δεν «μοιράζονται» πτυχία. Μα αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν πως μπορώ να συνεχίσω μετά το ΙΕΚ τις σπουδές μου, είτε στη Λάρισα, είτε με κατατακτήριες  για να μπω σε ΑΕΙ, ενώ η σχολή έχει γραφείο αποκατάστασης που 90% των αποφοίτων εργάζονται στο αντικείμενο που αποφοίτησαν. Το αποφάσισα. Θα μιλήσω στους γονείς μου και θα έρθω ξανά, αύριο.

Είναι το πρώτο πρωινό, με εξαίρεση εκείνο που φεύγαμε για Ίο, που ξυπνάω με τέτοια προσμονή. Ανοίγω το laptop και ψάχνομαι περισσότερο, ενώ η μάνα μου μετά από καιρό αναρωτιέται τι έπαθα και έχω τόση ενέργεια και διάθεση. Της εξηγώ και μου αποκρίνεται ότι το μεσημέρι θα έχουμε οικογενειακό συμβούλιο.

Έχει πέσει ο ήλιος και πηγαίνουμε ξανά στο ΙΕΚ. Μια άλλη κοπέλα, με χαμογελαστά μάτια μας υποδέχεται και μας ζητά να περιμένουμε για λίγο στην αναμονή. Κόσμος μπαινοβγαίνει, όλοι με χαμόγελο στα χείλη. Βάζω στοίχημα ότι κάποιοι από τώρα ονειρεύονται το μέλλον τους. Όπως και εγώ.

Είμαστε «διαβασμένοι». Ο Όμηρος υπήρχε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, ενώ είναι το πιο ιστορικό ΙΕΚ της χώρας και οι γονείς μου θέλουν να μάθουν περισσότερα για τις προοπτικές που μου ανοίγονται κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις σπουδές μου εδώ. Οι καθηγητές, το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο, τα βραβεία και οι πιστοποιήσεις αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα σοβαρό εκπαιδευτικό οργανισμό, με 80 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας στην εκπαίδευση. Δεν τα είχα συγκρατήσει την προηγούμενη φορά που ήρθα… είχα παρασυρθεί από το υπέροχο περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Οι γονείς μου αρχίζουν και απελευθερώνονται. Φόβοι και ανησυχίες κάμπτονται και σταδιακά δίνουν τη θέση τους στις προσδοκίες. Μετά από την εξαντλητική ενημέρωση για το πρόγραμμα σπουδών, τα ωράρια διδασκαλίας, την εξ αποστάσεως φοίτηση, τη μορφή της πρακτικής άσκησης αλλά και την ξενάγηση στις άρτια εξοπλισμένες αίθουσες και εργαστήρια, η απόφαση μας έχει παρθεί.

Ναι ρε φίλε. Ναι. Το περίμενα πώς και πώς… 18 χρόνια. Ήρθε η ώρα μου.

Είμαι από σήμερα φοιτητής. Όχι οπουδήποτε. Στην πόλη μου που μεγάλωσα και λατρεύω. Σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, με εκπληκτικές εγκαταστάσεις, καθηγητές που οι γονείς μου έχουν ακούσει τα καλύτερα, στη σπουδαιότερη σχολή της χώρας.

Βρήκα αυτό που μου ταιριάζει. Το πρώτο κεφάλαιο της δικής μου Ιστορίας γράφεται σήμερα!

POV: Είμαι φοιτητής στον Όμηρο!

 

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Θεσσαλίας,

Πατρόκλου 14, Λάρισα

Τηλ: 2410 549360

Email: thessaly@omiros.gr

Web: omiros.gr

 

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική Cookies και συγκατατίθεμαι

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111