Εάν θέλεις να κάνεις σπουδές Ζαχαροπλαστικής στο ανώτατο επίπεδο δίπλα σε κορυφαίους Pastry Chefs όπως ο Νικόλας Στράγγας τότε το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ είναι από τις κορυφαίες επιλογές στην Ελλάδα.

Η Σχολή Ζαχαροπλαστικής διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Λάρισα και συνεργάζεται με μερικούς από τους κορυφαίους έλληνες Chef Patissier, ενεργούς επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό επάγγελμα.

Σπούδασε ζαχαροπλαστική χωρίς να περιορίζεσαι σε τεχνικές, εργαλεία και συνταγές. Εδώ μαθαίνεις να αξιοποιείς τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου, αλλά και να είσαι πειθαρχημένος, να έρχεσαι σε επαφή με ξένες κουλτούρες, να μαθαίνεις ορολογία στα γαλλικά, να αναπτύσσεις κοινωνικές δεξιότητες και να αποκτάς απαραίτητες γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής για να σταδιοδρομήσεις σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

  • Σπουδάζεις στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής με τις καλύτερες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι κουζίνες και τα εργαστήρια κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το μοντέλο διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) του προγράμματος ασφάλειας τροφίμων που υποστηρίζεται από τις εξής αμερικανικές υπηρεσίες:  Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA),  Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος  (EPA), Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και Υπουργείο Γεωργίας (USDA).
  • Τα μαθήματα διδάσκονται σε εργαστήρια Μαγειρικής, Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής, Εστιατορικής, Bar – Οινολογίας, Εργαστήρια Η/Υ και Show Rooms.
  • Εξειδικευμένα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής δωρεάν από τους πιο αναγνωρίσιμους Ζαχαροπλάστες στην Ελλάδα.
  • Συμμετέχεις σε πρωτότυπους διαγωνισμούς και εκθέσεις ως μέλος μιας κορυφαίας ομάδας σπουδαστών ΙΕΚ στη Ζαχαροπλαστική.
  • Μαθαίνεις ξένες γλώσσες και αποκτάς διοικητικές ικανότητες.
  • Διδάσκεσαι την εικαστική και «καλλιτεχνική» επιμέλεια των γλυκών που φτιάχνεις.
  • Πρακτική άσκηση σε κορυφαία εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις του επισιτιστικού κλάδου.
  • Προοπτικές για σπουδές στο εξωτερικό μέσα από διεθνείς συνεργασίες του ΙΕΚ όπως αυτή με την “Le Cordon Bleu”, τον παγκόσμιο ηγέτη στη Γαστρονομία και την Εστίαση.

Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τα εργαστηριακά μαθήματα με τη θεωρητική γνώση και την πρακτική άσκηση σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων.

1ο Έτος

  • Αρχές Οικονομικής.
  • Μαγειρική Τέχνη.
  • Γαλλικά.
  • Τεχνικές Εγκαταστάσεις Εξοπλισμός.
  • Έλεγχος Εμπορευμάτων.
  • Πρώτες Ύλες και Προϊόντα Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής.
  • Ζαχαροπλαστική Τέχνη.
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα.

2ο Έτος

  • Αρτοποιητική Τέχνη.
  • Υγιεινή και Ασφάλεια.
  • Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων.
  • Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (HACCP).
  • Διαιτητική.
  • Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων Επαγγέλματος.
  • Αγγλικά.
  • Πρακτική Άσκηση.

Δείτε τις φωτογραφίες των εργαστηρίων Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μαζί με εικόνες από τις γλυκές δημιουργίες των σπουδαστών της ειδικότητας.

Οι εγκαταστάσεις που παρέχονται στους σπουδαστές περιλαμβάνουν:

  • Σύγχρονες εγκαταστάσεις Αρτοποιείου – Ζαχαροπλαστείου.
  • Κουζίνες επιδείξεων με high end εξοπλισμό κουζίνας Rational.
  • Αίθουσα προσομοίωσης εστιατορίου.
  • Εργαστήριο barista και bartending.
  • Αποθήκες υλικών, με ψυγεία, καταψύκτες και σύγχρονες συσκευές για την διατήρηση των πρώτων υλών σε κενό αέρος «Vacuum.
  • Σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας.
  • Διαδραστικό πίνακα διδασκαλίας.
  • Εργαστήρια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με PC εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα  software.

 

Επαγγελματικά δικαιώματα:

Ο /Η απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής μπορεί να απασχοληθεί ως επιχειρηματίας του κλάδου με την δημιουργία προσωπικού εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής, αρτοποιείου με βάση το Ν.3526/2007 – ΦΕΚ 24/Α’/9.2.2007.

( Η επαγγελματική κατάρτιση των μαθητευόμενων αρτοποιών και των υπεύθυνων αρτοποιίας γίνεται είτε σε επίπεδο τυπικής επαγγελματικής κατάρτισης με βάση τις διατάξεις του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α) – ΙΕΚ είτε σε επίπεδο συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης – ΚΔΒΜ  με βάση το επαγγελματικό περίγραμμα που προσδιορίζεται στο άρθρο 3 του ν. 3369/2005 (ΦΕΚ 171 Α) και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την συνεχιζόμενη επαγ­γελματική κατάρτιση.)

  • Δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (Π.Δ.50/27/2001 ΦΕΚ 39/Α’/5-3-2001 & Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 115/Α’/31-12-03), και μοριοδότηση με 150 μονάδες (Άρθρο 8 Ν. 3051/2002, ΦΕΚ 220/Α/20-9-02).

 

Ο Pastry Chef που ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να σταδιοδρομήσει σε:

  • Εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιός εντός ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και resorts
  • Αυτόνομα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας
  • Βιομηχανία παρασκευής τυποποιημένων άρτων και γλυκισμάτων
  • Κάθε μορφής επισιτιστική επιχείρηση, catering, μαζική εστίαση
  • Τηλεοπτικές εκπομπές
  • Εταιρίες συμβουλευτικής γαστρονομίας και παραγωγής μενού
  • Κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής
  • Εταιρίες δεξιώσεων
  • Εκπαιδευτής στη ζαχαροπλαστική τέχνη και αρτοποιία μετά από 5ετή προϋπηρεσία
  • Βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών
  • Εργαστήριο δοκιμών πρώτων υλών
  • Εταιρίες πρώτων υλών αρτοποιίας , ζαχαροπλαστικής 
  • Βιομηχανίες τροφίμων και ποτών

  • στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ για να αποκτήσεις δεύτερη εξειδίκευση σε συναφή Ειδικότητα.
  • στο προπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων -Bsc (Hons) Hotel Facilities Management του Aegean College για να αποκτήσεις αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσεις σε Μεταπτυχιακό.
  • να παρακολουθήσεις πιστοποιημένα σεμινάρια στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΟΜΗΡΟΣ ή στο Aegean ΚΔΒΜ-2 για να εξελίξεις τις γνώσεις σου σε θεματικές διεθνείς κουζίνες, σε εξειδικευμένα θέματα Ζαχαροπλαστικής και στην ελληνική κουζίνα.

Σχετικά Βίντεο