ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Πανελλήνιες 2024: 4+1 tips

για την αντιμετώπιση του άγχους

Πανελλήνιες 2024: Διαχείριση Άγχους και Στήριξη Μαθητών

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι συχνά η πρώτη εμπειρία των μαθητών με έντονο άγχος και ταυτόχρονα, ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή τους. Η περίοδος που αφήνει ανεξίτηλες αναμνήσεις. 

Με την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2024 να πλησιάζει, ανατρέξαμε σε μελέτες και συμβουλές ειδικών για να δημιουργήσουμε έναν Οδηγό Διαχείρισης Άγχους για μαθητές και γονείς. Στόχος μας είναι να αποφευχθεί η αρνητική επίδραση αυτής της δοκιμασίας στην ψυχολογία των παιδιών. 

Το άγχος είναι σίγουρα μεταδοτικό 

Το άγχος μπορεί να είναι είτε εποικοδομητικό, προσφέροντας την απαραίτητη ώθηση, είτε υπερβολικό, προκαλώντας σύγχυση και δυσκολίες στην απόδοση. 

Το άγχος των Πανελληνίων συχνά επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Μεταδίδεται από τα παιδιά στους γονείς και αντίστροφα. Σύμφωνα με μελέτες, οι έφηβοι βιώνουν διπλάσιο άγχος από τους ενήλικες. Έτσι, ένας αγχωμένος γονέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το παιδί του πιθανόν να έχει ακόμη μεγαλύτερο άγχος, παρότι μπορεί να μην είναι εμφανή τα σημάδια του. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ακόμα και αν ο μαθητής δείχνει ήρεμος, δεν σημαίνει ότι δεν βιώνει άγχος. Λανθασμένη εκτίμηση του επιπέδου άγχους από τους γονείς μπορεί να οδηγήσει σε περιττές πιέσεις. 

Ας ξεκινήσουμε με τον Οδηγό Διαχείρισης Άγχους για μαθητές και γονείς για τις Πανελλήνιες του 2024! 

#Νο1 Αποφύγετε τις συμβουλές! 

Οι συμβουλές προς έναν αγχωμένο μαθητή συχνά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Προσπαθώντας να προσφέρουμε συμβουλές, ενδέχεται να προσθέσουμε περισσότερο άγχος. Αντί για επιπλήξεις και απαγορεύσεις, είναι προτιμότερο να βοηθήσουμε τον μαθητή να αποφορτιστεί. 

#No2 Στήριξη και θετικά συναισθήματα 

Η χαρά μπορεί να μειώσει το άγχος. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει χαρά στην καθημερινότητά του. Μια μικρή βόλτα και λίγη διασκέδαση μπορούν να συμβάλλουν  

σημαντικά στη μείωση του άγχους. Σχεδιάστε μαζί το μέλλον μετά τις εξετάσεις, προσφέροντας μια προοπτική που θα αποσπάσει το μυαλό του από το άγχος των εξετάσεων. 

#No3 Η Δύναμη της επιμονής 

Η επιμονή είναι καθοριστική για την επιτυχία. Ενθαρρύνετε τον μαθητή να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του. Η συνεχής προσπάθεια και η επιμονή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις Πανελλήνιες. 

#Νο4 Σωστή επανάληψη 

Η επανάληψη είναι κλειδί για την επιτυχία στις Πανελλήνιες. Ξεκινήστε νωρίς και κάντε καθημερινές μικρο-επαναλήψεις. Ακόμα και αν ξεκινήσετε την προετοιμασία αργά, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για πολλαπλές αναγνώσεις του υλικού. 

#Νο5 Προσεγγίστε το σωστά ή μην κάνετε τίποτα 

Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση με ηρεμία και υποστήριξη, είναι προτιμότερο να μην κάνετε τίποτα. Αφήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει μόνο του την πρόκληση των εξετάσεων. 

Μην απογοητευτείτε από την αποτυχία, υπάρχουν κι άλλες εκπαιδευτικές λύσεις! 

Μια αποτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις δεν σημαίνει το τέλος των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών ευκαιριών. Υπάρχουν εναλλακτικές οδοί για ποιοτικές σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση. 

Μπορείτε κάλλιστα να προσανατολιστείτε σε σπουδές σε κάποια ιδιωτική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης, με κύρος και παράδοση στην εκπαίδευση, όπως οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, ή Λάρισα! 

Με αφοσίωση στην προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ, αναδεικνύεται ως σημείο αναφοράς για την επιτυχημένη καριέρα, προσφέροντας ένα πλούσιο φάσμα εξειδικευμένων προγραμμάτων με στοχευμένη προσέγγιση σε 12 τομείς και περισσότερες από 90 σύγχρονες ειδικότητες. 

Η διαρκής προσπάθεια για υψηλό επίπεδο ποιότητας στην εκπαίδευση, καθώς και η εμπειρία των εκπαιδευτών της, οι οποίοι ανήκουν στην κορυφή του κλάδου τους, συμβάλλουν στην επιτυχή πορεία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης ΟΜΗΡΟΣ, η οποία έχει καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες στην ιδιωτική εκπαίδευση. 

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική Cookies και συγκατατίθεμαι

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111