ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Σχολή Υγείας: Τραυματισμοί στο Γυμναστήριο το καλοκαίρι και Φυσικοθεραπεία

Άσκηση το καλοκαίρι

Αρκετοί είναι οι λάτρεις της γυμναστικής όλο το χρόνο, αλλά όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται ανοιξιάτικος και το καλοκαίρι πλησιάζει τόσο περισσότεροι συρρέουν στα γυμναστήρια. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, επιλέγει τη γυμναστική κατά τους θερινούς μήνες προκειμένου να προλάβει να αποβάλει τα περιττά κιλά του χειμώνα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι, που βρίσκουν την ευκαιρία το καλοκαίρι να αθληθούν περισσότερο λόγω αδειών, μειωμένων υποχρεώσεων, καιρού, κλπ.

«Καλοκαιρινοί» τραυματισμοί

Οπότε, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει ιδιαίτερη ανυπομονησία και υπερπροσπάθεια ώστε να έχει άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όχι μόνο ο ζήλος αλλά και η πολύμηνη αποχή από την άσκηση όλο τον χειμώνα, κάνει πολύ επιρρεπή αυτά τα άτομα σε διάφορους τραυματισμούς.

Παρ’ όλο που οι αθλούμενοι λαμβάνουν τις κατάλληλες οδηγίες από τους Προπονητές, οι τραυματισμοί συνεχίζουν να εμφανίζονται. Κάπως έτσι, αρκετοί από αυτούς είτε καταλήγουν να διακόπτουν την γυμναστική, είτε απέχουν, είτε εκτελούν με λάθος τρόπο τις ασκήσεις που τους έχουν υποδειχτεί λόγω του πόνου ή/και άλλων συμπτωμάτων που νιώθουν, ώστε να τα αποφύγουν, κλπ. Γεγονός που όχι μόνο δε βελτιώνει, αλλά αντιθέτως επιβαρύνει επιπλέον την κατάστασή τους.

Φυσικοθεραπεία και πρόληψη

Οι Φυσικοθεραπευτές στη διάρκεια αυτών των θερινών μηνών, αντιμετωπίζουν αυξημένα περιστατικά από τενοντίτιδες, θλάσεις, οσφυαλγίες, κ.ά., όντας αυτά τα πιο συνήθη. Η βιασύνη των αθλούμενων, η υπερπροσπάθεια και η μη τήρηση των οδηγιών για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και την προθέρμανση, κλπ από τους αθλούμενους, οδηγούν σε συχνούς τραυματισμούς.

Η Φυσικοθεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις, καλείται να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει αυτές τις περιπτώσεις αλλά και να βοηθήσει στην πρόληψή τους.

Σε ότι αφορά λοιπόν την αποκατάσταση αυτού του είδους των τραυματισμών, στην πλειοψηφία τους είναι μυϊκού τύπου. Οπότε και υπάρχει μία πληθώρα μέσων και θεραπευτικών παρεμβάσεων όπου οι Φυσικοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε το άτομο να αναρρώσει πλήρως και έγκαιρα.

IEK Σχολή Φυσικοθεραπείας

Με τη χρήση φυσικών μέσων και ηλεκτροθεραπείας (πχ. TENS, υπέρηχοι, θερμοθεραπεία, κρυοθεραπεία, κλπ), με θεραπευτική μάλαξη, ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις, κινησιοθεραπεία, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης και πολλά άλλα μέσα, ο κάθε αθλούμενος μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα από τον πόνο και την όποια άλλη συμπτωματολογία τον ταλαιπωρεί. Άμεσα λοιπόν και με ασφάλεια, πάντοτε κατόπιν της συμβουλής και των οδηγιών του Φυσικοθεραπευτή και του Προπονητή του μπορεί να επιστρέψει στην αγαπημένη του συνήθεια.

Επιλογή κατάλληλης θεραπείας

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται πάντα εξατομικευμένα, αναλόγως τον τραυματισμό, το είδος του, το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες. Είτε ο ίδιος ο Φυσικοθεραπευτής, είτε κατόπιν επικοινωνίας με τον γιατρό του ατόμου, αποφασίζει ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος αποκατάστασης.

Η ιδανική κατάσταση βέβαια είναι το πώς να μην φτάσει κάποιος να τραυματιστεί αλλά να ασκείται και να αποκτήσει ή/και διατηρήσει μία καλή φυσική κατάσταση, ακόμη και αν επισκέπτεται το γυμναστήριο ή τον προσωπικό του Προπονητή μόνο για μερικούς μήνες στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κάτι πολύ σημαντικό που χρειάζεται να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, είναι πως δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος καθυστερεί να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση του τραυματισμού του. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι η Φυσικοθεραπεία να χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς μέχρι τότε ο πόνος έχει αυξηθεί και μετατραπεί σε χρόνιος.

Αντίθετα, η άμεση και έγκαιρη αποκατάσταση και θεραπεία οποιουδήποτε τραυματισμού, επιτρέπει στο άτομο να επιστρέψει γρήγορα ξανά στο γυμναστήριο για να αθληθεί, να μπορέσει να εκτελεί πλέον σωστά τις ασκήσεις που του υποδεικνύει ο Προπονητής και να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Από την άλλη, η πρόληψη είναι ίσως από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» ώστε κανείς να μην βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να τραυματίζεται. Από την πλευρά του ο Φυσικοθεραπευτής, πριν ολοκληρώσει τη θεραπεία του ατόμου, υποδεικνύει και εκπαιδεύει τον αθλούμενο για τη σωστή θέση και στάση του σώματός του, για το πώς να εκτελεί διάφορες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα του, κλπ.

IEK Σχολή Φυσικοθεραπείας

Επιπλέον, ωφέλιμο είναι όλοι να κατανοήσουν πως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι αρκετά προσαρμοστικός, ωστόσο… θέλει τον χρόνο του. Η γυμναστική χρειάζεται να αρχίζει σταδιακά και να κλιμακώνεται πάντα με τις οδηγίες του προπονητή. Πριν το σώμα να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε πιο υψηλά επίπεδα γυμναστικής/προπόνησης, πρέπει πρώτα να έχει προετοιμαστεί. Δηλαδή, να έχει αυξηθεί σε ένα βαθμό η φυσική κατάσταση του ατόμου, αλλιώς θα υπάρξουν τα αντίθετα αντί τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Επομένως, χρήσιμο είναι οι λάτρεις της γυμναστικής να ακολουθούν τις οδηγίες των Φυσικοθεραπευτών ιδιαίτερα μετά από έναν τραυματισμό, προκειμένου να μην υπάρξει υποτροπή αλλά και να μην προκαλέσουν εκ νέου έναν νέο τραυματισμό.

Η συνεχής επίβλεψη και καθοδήγηση την ώρα της γυμναστικής και η σωστή προθέρμανση από την πλευρά του Προπονητή είναι ο ένας παράγοντας. Από την άλλη η ακολουθία σε όλες τις οδηγίες που δίνει ο Φυσικοθεραπευτής στα πλαίσια της πρόληψης όπως και η έγκαιρη παρέμβαση και Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση αν προκύψει ένας τραυματισμός, είναι ο άλλος παράγοντας. Συνδυαστικά αυτά μαζί, αποτελούν τα «κλειδιά» για έναν ασφαλή τρόπο γυμναστικής.

Έτσι μπορούν όλοι να αθλούνται και να γυμνάζονται είτε όλο το χρόνο, είτε το καλοκαίρι μόνο εφ’ όσον το επιθυμούν, αποφεύγοντας δυσάρεστες συνέπειες και απολαμβάνοντας ένα υγιές σώμα.

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική Cookies και συγκατατίθεμαι

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111