Οι σπουδαστές του τμήματος Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Λάρισας, στα πλαίσια του μαθήματος «Τεχνικές Ασφαλούς Οδήγησης», είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, οδηγώντας το ένα από τα δύο σε όλη την Ελλάδα αυτοκίνητα Skid-Car.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Ακαδημαϊκού Διευθυντή, κου Πέτρου Γαλιατσάτου ενώ εισηγητής ήταν ο εκπαιδευτής υποψήφιων οδηγών και καθηγητή τους κύριος Στέλιος Κωλέττης.
Οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια δυσκολία που όπως ανέφερε ο καθηγητής τους, είναι πολύ πιθανόν να ζήσουν καθόλη την διάρκεια της ζωής τους, σε συνθήκες κακοκαιρίας. Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές έμαθαν μέσω διαφόρων τρόπων πως να χειριστούν το αυτοκίνητο αυτό, όπως θα το έκαναν σε αντίξοες συνθήκες.
Όπως ανέφερε και ο εισηγητής: «Το σεμινάριο αυτό γίνεται για να μάθουν οι σπουδαστές τις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στο όχημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να χειριστούν με γνώση, αντιδρώντας με ψυχραιμία, σε περίπτωση απώλεια πρόσφυσης. Ώστε όταν οι μαθητές βγουν στην αγορά εργασίας, να είναι έντιμοι και σωστοί επαγγελματίες»
Παρακάτω περιγράφει περιληπτικά την διεξαγωγή του σεμιναρίου: «Το αυτοκίνητο αυτό είναι μοναδικό καθώς σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δύο. Ένα στη Ελληνική Αστυνομία και ένα που το έχουμε εμείς. Το συγκεκριμένο όχημα, έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες απώλειας πρόσφυσης, όπως η υποστροφή και υπερστροφή. Με τον όρο υποστροφή εννοούμε το χάσιμο του ελέγχου κατά το στρίψιμο. Στην ουσία η στροφή να είναι λιγότερη από ότι θα θέλαμε, οπότε ο οδηγός σε αυτή την περίπτωση θα εκτίνει ή θα πηγαίνει ευθεία.
Και η υπερστροφή είναι όταν το πίσω μέρος του οχήματος βγαίνει από τον δρόμο, όπου εκεί ο οδηγός πρέπει να ξέρει και να το αντιληφθεί έγκαιρα, έτσι ώστε να πάρει μέτρα ασφαλείας, για να μπορέσει να το κρατήσει στο οδόστρωμα. Αυτό είναι που θα μάθουμε σήμερα, να κρατάμε το όχημα στον δρόμο παρά τις δυσκολίες».
Συνεχίζει εξηγώντας βαθύτερα την λειτουργία του Skid-Car: «Το αυτοκίνητο αυτό αποτελείται από μια ειδική μεταλλική κατασκευή που έχει βοηθητικές ρόδες στις άκρες, σε υδραυλικές μπουκάλες. Ο εκπαιδευτής που είναι έμπειρος με την σειρά του, χειρίζεται ένα ηλεκτρονικό κομπιούτερ που βρίσκεται μέσα στο όχημα, το οποίο δίνει εντολές κατά πόσο αυτές οι υδραυλικές μπουκάλες σηκώνονται, ώστε να δημιουργήσει τεχνικές συνθήκες έντονης βροχής, χιονιού ή ακόμα και πάγου. Και αυτό γίνεται για να αντιληφθούν οι μαθητές τις συνθήκες αυτές και να εξασκηθούν πάνω σε αυτές».
Επιπλέον αναφέρει την σημαντικότητα και τα στάδια αυτοβελτίωσης στην οδήγηση μέσα από αυτή : «Το αυτοκίνητο αυτό είναι ξεκάθαρα για αυτοβελτίωση στον τρόπο οδήγησης. Οι ικανότητες ενός οδηγού ανεβαίνουν και βελτιώνονται πολλά επίπεδα κατευθείαν με την εκπαίδευση αυτού του αυτοκινήτου. Και συγκεκριμένα, το επίπεδο ενός αρχάριου θα ανέβει κατά πολύ, ενώ αντίθετα ενός έμπειρου εδραιώνεται, κάτι που τον κάνει πολύ πιο έτοιμο να οδηγήσει με ασφάλεια, για τον ίδιο, για την οικογένεια του ή ακόμα και για την δουλειά του. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι Σουηδική πατέντα και η ανάγκη από αυτό το όχημα βγήκε από την Βόρεια Ευρώπη, όπου έχουν περισσότερες συνθήκες απώλειας πρόσφυσης. Για αυτό και εμείς επιλέξαμε να εξασκηθούμε πάνω σε αυτό το αυτοκίνητο, έτσι ώστε σε περίπτωση χιονιού, παγωνιάς ή οποιασδήποτε άλλης δύσκολης καιρικής συνθήκης, να βγάλουμε άριστα εκπαιδευμένους μελλοντικούς ασκητές της ειδικότητας τους».
Μετέπειτα οι μαθητές συνέχισαν με τη πιο απαιτητική πρόκληση, φορώντας δηλαδή ειδικά σχεδιασμένα βιωματικά γυαλιά προσομοίωσης κόπωσης, χαμηλής και υψηλής μέθης. Ο σπουδαστής Θανάσης Μακρής που βίωσε και εκπαιδεύτηκε στο σεμινάριο αυτό, δηλώνει την ευχαρίστηση του από την Σχολή του και τον καθηγητή του, που τον εκπαίδευσε έτσι ώστε να μην έχει άγχος κατά την διάρκεια απώλειας πρόσφυσης και στέλνει το δικό του μήνυμα λέγοντας πως «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε ποτέ μαζί».
Και τέλος, ο εκπαιδευτής τους έκλεισε συμπληρώνοντας πως: «Είναι επίσης πολύ σημαντικό πως το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ ασχολείται ενεργά με την μετεκπαίδευση των σπουδαστών μας, πέρα από τα βασικά προσόντα που τους διαθέτει, ώστε να τους εφοδιάσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις τους, κάτι που είναι αξιοσημείωτο για την σχολή μας, όπως και για τους σπουδαστές μας».
Το κείμενο επιμελήθηκε η σπουδάστρια Δημοσιογραφίας, Μαρίνα Μπεκιάρι.
Δείτε φωτογραφίες από το σεμινάριο!