Ειρήνη Μουντράκη

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Ιταλική Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος.

Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από το 1999.

Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (www.greek-theatre.gr).

Κείμενα, κριτικές, μεταφράσεις, μελέτες και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε συλλογικούς θεατρολογικούς τόμους και θεατρικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί δεκάδες θεατρικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει με ομιλίες της σε πολυάριθμα συνέδρια και θεατρολογικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί ως δραματολόγος και ως δραματουργός με σημαντικούς σκηνοθέτες.

Διδάσκει Ιστορία Θεάτρου και Δραματολογία στην Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και σε άλλες Σχολές στο παρελθόν. Επίσης, δίδαξε Θέατρο στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς «ΣΑΝ» (2002-2007) και σκηνοθέτησε παραστάσεις με τους φοιτητές της.

Το 2018 δίδαξε στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπήρξε υπεύθυνη της σειράς «Δραματουργία» (σύνολο δραματουργικής παραγωγής σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων) στις εκδόσεις Αιγόκερως.

Το 2013 συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με θέμα «Promoting Social Change Through the Arts» προσκεκλημένη από́ το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs.

Είναι Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017-σήμερα) ενώ έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές θεάτρου (Φεστιβάλ, Διαγωνισμούς θεατρικών έργων, Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών & Βραβείο Κουν, Σύστημα Αθήνα του Ελληνικού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, European Theatre Convention, Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης & Μεσογείου, κλπ).

Γράφει κριτική από το 1999 (μεταξύ άλλων: μόνιμη στήλη κριτικής στο ΑΝΤΙ από το 2000 έως το 2007, στο highlights από το 2000 έως το 2008 και στο GPP από το 2016 έως σήμερα). Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Τέλος διδάσκει στην ειδικότητα Υποκριτική Τέχνη του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ!