ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Σχολή Υγείας: Ψύξεις καλοκαιριού και Φυσικοθεραπεία

Πρόληψη και αντιμετώπιση για τις «ψύξεις» του καλοκαιριού με μέσα Φυσικοθεραπείας

Το καλοκαίρι ήρθε και μάλιστα φέτος από νωρίς ξεκινώντας με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες. Έτσι ήδη ο περισσότερος κόσμος απολαμβάνει αγαπημένες συνήθειες όπως το μπάνια στη θάλασσα, ηλιοθεραπεία, διακοπές, κλπ, ωστόσο ψάχνει να βρει και γωνιές δροσιάς σε χώρους με κλιματιστικά.

Η ψύξη αποτέλεσμα της εναλλαγής θερμοκρασιών

«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι και είχαν απόλυτο δίκιο, καθώς μπορεί τα κλιματιστικά να χαρίζουν την πολυπόθητη «ψύξη» στο χώρο αλλά ενδέχεται να προκαλέσουν και μία τέτοια στον καθένα. Σύνηθες λοιπόν φαινόμενο είναι τα συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα και της πλάτης, τα οποία αυξάνονται κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στη διάρκεια αυτών των θερμών καλοκαιρινών μηνών, η πλειοψηφία των ανθρώπων που απευθύνονται στους Φυσιοθεραπευτές τους, είναι λόγω της «ψύξης».

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν δε και όσους εργάζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού σε κλειστούς χώρους, να παραμένουν αρκετές ώρες εκτεθειμένοι στο ψύχος και κυρίως στην ίδια θέση ή στάση για τις ανάγκες τις εργασίας τους.

Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζουν παρατεταμένους μυϊκούς σπασμούς πρώτον λόγω της πολύωρης έκθεσης στις ψυχρές θερμοκρασίες και δεύτερον λόγω της απότομης εναλλαγής από ζέστη σε κρύο και αντίστροφα, κάθε φορά που αλλάζουν περιβάλλον. Έτσι σημεία του σώματος όπως ο αυχένας, η πλάτη και η οσφύ παρουσιάζουν έντονη συμπτωματολογία.

Ιδιαίτερα η περιοχή του αυχένα μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο μυϊκό ραιβόκρανο. Δηλαδή ακινητοποίηση του λαιμού προς τη μία πλευρά (δεξιά ή αριστερά) που καθιστά αδύνατη την στροφή του κεφαλιού προς την αντίθετη κατεύθυνση και έντονο πόνο. Μάλιστα, αρκετές φορές πολλά άτομα οδηγούνται και σε προβλήματα ορθοστατικού ελέγχου λόγω των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα και ευαίσθητες ομάδες

Τα συμπτώματα της «ψύξης» δεν διαρκούν παρά μερικές ημέρες ωστόσο, είναι αρκετές ώστε να δυσκολεύουν το άτομο στις καθημερινές δραστηριότητές του. Πολλώ δε μάλλον, οι άνθρωποι που πάσχουν από διάφορα σύνδρομα που σχετίζονται με τις πάσχουσες περιοχές, όπως αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία ή/και άλλα παρόμοια προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, επηρεάζονται ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εντείνονται επιπλέον.

Η καλοκαιρινή αυτή «ψύξη» μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, ωστόσο άτομα με παθολογίες όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως, αλλά και συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες –κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά- είναι ακόμη πιο επιρρεπείς.

Πέραν των αιτιών όπως η υπερβολική έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον, η έκθεση σε «ρεύματα» αέρα ιδίως όταν κάποιος είναι βρεγμένος, η μη συντήρηση των κλιματιστικών, κλπ, υπάρχουν συνδυαστικά και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την παθολογική κατάσταση.

Έτσι, παρακάτω θα αναλύσουμε τους τρόπους που μπορεί κάποιος να προλάβει την «ψύξη» μιας και αυτές οι ζεστές καλοκαιρινές ημέρες σχεδόν «επιβάλλουν» την πολύωρη χρήση κλιματιστικών ή/και ανεμιστήρων.

IEK Σχολή Φυσικοθεραπείας

Τρόποι αντιμετώπισης

Σε μία πρώτη φάση λοιπόν, πριν απευθυνθεί κάποιος στα μέσα της Φυσικοθεραπείας, μπορεί να λάβει κάποια άμεσα μέτρα, κυρίως εργονομικά:

  • Χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό με μέτρο
  • Αποφεύγουμε να καθόμαστε/στεκόμαστε σε σημείο όπου ο αέρας του κλιματιστικού ή του ανεμιστήρα να «χτυπάει» πάνω μας
  • Αποφεύγουμε να καθόμαστε/στεκόμαστε σε σημείο με «ρεύματα αέρα»
  • Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας οπότε και επιλέγουμε να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον ώστε να μην υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά
  • Φροντίζουμε να μην στεκόμαστε σε οποιοδήποτε σημείο με «ρεύμα αέρα» ή κλιματιστικό όταν είμαστε βρεγμένοι ή ιδρωμένοι

Πέρα όμως από αυτά τα μέτρα, πολύ βασικό στοιχείο είναι να έχουμε φροντίσει το ίδιο το σώμα μας ώστε να προλάβουμε τις δυσάρεστες καταστάσεις. Έτσι, καθώς το καλοκαίρι ευνοεί την άσκηση είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητο να συμβουλευτούμε τον Φυσικοθεραπευτή και τον Προπονητή μας ώστε:

  • Να συνεχίσουμε να ασκούμαστε για να διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση
  • Να δίνουμε έμφαση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης κορμού και αυχένα
  • Να εκτελούμε τη σωστή προθέρμανση πριν την άσκηση

Φυσικοθεραπεία και Άσκηση

Ακόμη όμως και για τις περιπτώσεις που δεν κατάφεραν εγκαίρως να προλάβουν την «ψύξη» και αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί, η Φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με ήπια φαρμακευτική αγωγή αν χρειαστεί, μπορεί να δώσει τη λύση.

Η άμεση αντιμετώπιση έχει ως στόχο την ανακούφιση του ατόμου από τα συμπτώματα του πόνου και του μυϊκού σπασμού. Έτσι, πάντοτε  κατόπιν συμβουλής του γιατρού μας, ίσως χρειαστεί να λάβουμε κάποια αγωγή από φάρμακα με παυσίπονη και μυοχαλαρωτική δράση.

Παράλληλα το άτομο μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μια σειρά από Φυσικοθεραπείες και μέσα σε λίγες ημέρες να μπορεί να έχει ξανά πλήρη ελευθερία κινήσεων, χωρίς πόνο και να έχει αναρρώσει πλήρως.

IEK Σχολή Φυσικοθεραπείας

Συγκεκριμένα για μία τέτοια παθολογική κατάσταση χρησιμοποιούνται:

  • Διάφορα φυσικά και ηλεκτροθεραπευτικά μέσα (θερμοθεραπεία, TENS, υπέρηχος, taping, κλπ)
  • Ειδικές τεχνικές κινητοποίησης στην πάσχουσα περιοχή
  • Θεραπευτικές Ασκήσεις στην πάσχουσα περιοχή
  • Τεχνικές Manual Therapy στην «μπλοκαρισμένη άρθρωση» και στη συνέχεια ειδική αποκατάσταση από έμπειρους και εξειδικευμένους Φυσικοθεραπευτές

Πέραν όμως από τις τεχνικές αυτές της Φυσικοθεραπείας, το άτομο λαμβάνει ειδικές οδηγίες από τον θεραπευτή του προκειμένου να επανεκπαιδευτεί στη σωστή στάση του σώματος, τη διόρθωση πιθανών μυϊκών ανισορροπιών, την κινητοποίηση των δύσκαμπτων αρθρώσεων, κλπ.

Αυτές οι οδηγίες αφορούν την καθημερινή ζωή του ατόμου και μερικές από αυτές είναι:

  • Υιοθέτηση και διατήρηση της σωστής θέσης/στάσης του σώματος στη διάρκεια της εργασίας και των άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων
  • Επιλογή και χρήση κατάλληλου μαξιλαριού και στρώματος για τον ύπνο
  • Τοποθέτηση επιθεμάτων (ζεστών ή κρύων) τα οποία δρουν ανακουφιστικά
  • Ήπια κινητοποίηση/κίνηση των εμπλεκόμενων αρθρώσεων χωρίς να προκαλείται πόνος

Είτε η περίπτωση της «ψύξης» είναι απλή και ήπια είτε πιο σοβαρή, η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει άμεσα και να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111