ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Νέες ενεργειακές ετικέτες: Οι αλλαγές και η “ερμηνεία” τους!

Νέες ενεργειακές ετικέτες

Από την 1η Μαρτίου 2021, ηλεκτρικές συσκευές, π.χ. ψυγεία, πλυντήρια και πλυντήρια πιάτων, αποκτούν μια νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα. H νέα σήμανση θα διευκολύνει τη σύγκριση προϊόντων και θα σε βοηθήσει να κάνεις έξυπνες επιλογές όταν αγοράζεις ηλεκτρικές συσκευές. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 αλλάζει και η ενεργειακή επισήμανση των λαμπτήρων.

Ας δούμε ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές:

  • Χρησιμοποιείται η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης από A έως G, ενώ καταργούνται οι τάξεις Α+ και Α++.

Να θυμάσαι ότι οι συσκευές που έχουν τώρα τα σήματα A / A+ / A++ δεν μπορούν να συγκριθούν απευθείας με τη νέα ταξινόμηση A, αλλά μάλλον με την B και κάτω. Στο μέλλον θα υπάρξουν συσκευές που θα λαμβάνουν την ενεργειακή ετικέτα Α.

Νέες ενεργειακές ετικέτες

  • Στις νέες συσκευασίες θα υπάρχει στο κάτω μέρος ένα QR code, σαρώνοντας το ο καταναλωτής με τη βοήθεια ενός «έξυπνου» τηλεφώνου θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EPREL, όπου βρίσκονται περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες για το προϊόν.
  • Η ίδια η ετικέτα περιέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το επίπεδο θορύβου, την κατανάλωση νερού κ.λπ., ανάλογα με τον τύπο του εν λόγω προϊόντος.

Οι καταναλωτές θα δουν νέα ετικέτα στη συσκευασία των προϊόντων που θα διατίθενται στην αγορά μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, μπορούν να πωλούνται με την τρέχουσα ετικέτα κατά τη 18μηνη μεταβατική περίοδο, δηλαδή μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Τον συντονισμό υλοποιεί το ΚΑΠΕ – Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας , υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση της αγοράς από την τρέχουσα στη νέα ενεργειακή ετικέτα ηλεκτρικών συσκευών, με ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Οι οικιακές συσκευές μπορεί να καταναλώνουν μέχρι και 20% λιγότερη ενέργεια για κάθε ενεργειακή κλάση σε σύγκριση με την αμέσως λιγότερο αποδοτική.

Στόχος αυτής της αλλαγής είναι να δοθεί κίνητρο στους κατασκευαστές, να μειώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση των προϊόντων τους. Τα κριτήρια κατάταξης έγιναν πολύ πιο αυστηρά, ώστε η κορυφή της κλίμακας να είναι κενή σε πρώτη φάση, δηλαδή κανένα από τα υπάρχοντα μοντέλα (σε όλες τις κατηγορίες συσκευών) να μην έχει τόσο υψηλή απόδοση, ώστε να μπορεί να καταταχθεί στην Α κλάση.

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική Cookies και συγκατατίθεμαι

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111