ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ λογότυπο
Τηλεφωνικό Κέντρο
211 100 8111

Gluten Free Cake: Η πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή

Η Σχολή Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ εξειδικεύεται ανάμεσα σε πολλά άλλα και στα γλυκά χωρίς γλουτένη. Ο υπεύθυνος του Τομέα Ζαχαραπλαστικής κ. Βασίλης Καγιάς, μας προτείνει την πιο εύκολη συνταγή για κέικ χωρίς γλουτένη με σύκα!
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή και ως κοιλιοκάκη, σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την ανεχτούν και όταν την καταναλώνουν, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντάς τον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 100 άτομα πάσχει από την πάθηση αυτή που ονομάζεται δυσανεξία στη γλουτένη. Κάποιοι απ’ όσους πάσχουν από τη δυσανεξία δεν το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματα ποικίλλουν από πιο ήπια, σε πιο σοβαρά: κόπωση, νευρολογικά συμπτώματα, προβλήματα στην πέψη, εμφάνιση αυτοάνοσης νόσου (όπως θυρεοειδίτιδας Hashimoto, σκληροδερμία, δερματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.), ημικρανίες, φλεγμονή στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, αναιμία, διατροφικές ελλείψεις, φούσκωμα, γαστρεντερικά συμπτώματα, δυσκοιλιότητα κ.ά.

Κέικ χωρίς γλουτένη με σύκα

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγουν τις λιχουδιές και τα γλυκά! Παρακάτω θα δείτε μια πολύ εύκολη συνταγή με λίγα υλικά για να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο κέικ.

Υλικά για το κέικ

  • 3 μεσαία αυγά
  • 150g αλεύρι ρυζιού
  • 50g αμύγδαλο πούδρα ή αλεύρι αμυγδάλου
  • 100g καστανή ζάχαρη
  • 150g βούτυρο λιωμένο
  • ξύσμα από μισό λεμόνι
  • εκχύλισμα βανίλιας
  • 6 ώριμα σύκα

Υλικά για το crumble

  • 40g αμύγδαλο πούδρα ή αλεύρι αμυγδάλου
  • 40g αλεύρι ρυζιού
  • 40g καστανή ζάχαρη
  • 25g βούτυρο
  • Λίγο αλάτι
Εκτέλεση

Για το κέικ

Προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά σε ένα σκεύος/μπασίνα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ή τρείς μικρές φόρμες, ανάλογα με τα πόσα κέικ θέλουμε να φτιάξουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στις φόρμες, κόβουμε τα σύκα στη μέση και τα πιέζουμε μέσα στο μείγμα.

Για το crumble

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θέλουμε η υφή τους να είναι σαν μεγάλα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε το crumble πάνω στα κέικ.

Ψήνουμε το κέικ στους 165 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά και αφού κρυώσει το ξεφορμάρουμε, το κόβουμε και σερβίρουμε.

Συνεχίζω τις σπουδές μου!

Μάθε για τα Προγράμματα του Aegean College!

Επικοινωνήστε μαζί μας
Επικοινωνία
Στείλε μας τα στοιχεία σου και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.

    Είμαι ενήμερος για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων/Πολιτική Cookies και συγκατατίθεμαι

    Επικοινώνησε με το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

    Τηλέφωνο:
    211 100 8111